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Re: Interpretation of RIGL §16-12-11 
 
Dear Colleagues: 
 
Over the past several weeks, I have received several requests, both formal and informal, for 
legal advisory opinions relating to interpretation of Senate Bill 2738 Sub A, the law that 
recently created RIGL §16-12-11.  I addressed many of the questions regarding this recent 
legislation in guidance contained in my Field Memo on August 1, 2014, but apparently some 
educators are still confused or misinformed about the implications of this legislation. Their 
confusion is due in part to misinterpretations of the law that have been widely circulated. To 
alleviate any remaining confusion and to correct misinformation, I am issuing this advisory 
opinion.  
 
Interpretation of school law 
The General Assembly has specifically and uniquely delegated the Commissioner of 
Elementary and Secondary Education with the duty to “interpret school law” (RIGL §§ 16-1-
5(10), 16-60-6(9)(viii)), as well as to “require the observance of all laws relating to elementary 
and secondary schools and education.” RIGL §§ 16-1-5(9) and 16-60-6(9)(vii)  In addition, the 
Rhode Island Supreme Court has emphasized that: “[i]f a statute expressly delegates power to 
interpret and define certain legislation to an agency, regulations promulgated pursuant to that 
power are legislative rules having the force of law.”  Lerner v. Gill, 463 A.2d 1352 (R.I.1983), 
citing Batterton v. Francis, 432 U.S. 416, 97 S.Ct. 2399, 53 L.Ed.2d 448 (1977).  The Court 
has also made clear that “a presumption of validity attaches to a legislative rule that a 
challenger must rebut.”  See Great American Nursing Centers, Inc. v. Norberg, 567 A.2d 354, 
356–57 (R.I.1989), citing Henry v. Earhart, 553 A.2d at 126–27 & 126–27 n. 1 (R.I. 1989) and 
American Hoechst Corp. v. Norberg, 462 A.2d 369, 372 (R.I. 1983).  In other words, the 
Commissioner’s interpretation of §16-12-11 is presumed to be correct and controlling, while 
others’ opinions are just that – their opinions. 
 
Statutes and regulations 
The first misperception regarding the law, or statute, on the frequency of teacher evaluations is 
that this new law invalidates the Rhode Island Educator Evaluation System Standards (EESS), 
which are regulations that the Rhode Island Board of Regents for Elementary and Secondary 
Education promulgated. Under Rhode Island law, lawfully promulgated regulations have the 
same legal force and effect as statutes, unless there is an actual conflict with a statute, in 
which case the statute governs. In re Advisory Opinion to the Governor, 732 A.2d 55, 75 (R.I. 
1999). Accordingly, we must be extremely careful when reading the law on the frequency of  
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evaluations to discern those very limited areas in which the law invalidates portions of the 
EESS regulations. 
 
Frequency of evaluations  
Generally speaking, the new law introduces limitations to the frequency with which certain 
tenured teachers may be evaluated. The legislation does not overturn the regulatory 
requirement that the EESS regulations set forth, which requires each LEA to have and to 
implement an approved evaluation system. The EESS regulations mandate annual evaluations 
for all educators; the new law modifies that requirement for tenured teachers who obtain or 
earn a rating of highly effective or effective. Tenured teachers rated highly effective “shall, 
subsequent to that evaluation, be evaluated not more than once every three (3) years 
thereafter.” Tenured teachers rated effective “shall, subsequent to that evaluation, be 
evaluated not more than once every two (2) years thereafter.” This language obviously 
contravenes the language in the EESS regulations requiring annual evaluation for all 
educators (R.I. Educator Evaluation System Standards, Standard 4(a)), but only to the degree 
that the new law expressly overrides the EESS regulations.  That means that the “not more 
than once every three years” language in the new law becomes the minimum as well as the 
maximum number of evaluations for any qualifying teacher, i.e., tenured teachers who have 
earned the rating of highly effective.  The same, of course, holds true for teachers who can be 
evaluated “not more than once every two years,” that is, tenured teachers who have earned 
the rating of effective. Because the statute limits the regulatory requirement of annual 
evaluation only by its express terms, the statute and the EESS regulations read together 
effectively mean that teachers earning the rating of effective or highly effective are to be 
evaluated not more and not less than every two or three years, respectively (except in regard 
to provisions within the law that would allow for more frequent evaluations in specified 
instances).  
 
Evaluations during the current school year  
The second misinterpretation of the law on the frequency of evaluations is the idea that a 
tenured teacher who has earned the rating of “effective” or “highly effective” in the previous 
(2013-14) school year cannot be evaluated during the current (2014-15) school year. At least 
one individual has publicly stated that evaluating a tenured teacher with an “effective” or 
“highly effective” rating in both the previous and current school years would illegally increase 
the frequency of evaluation. This “interpretation” of the law is patently incorrect, for two distinct 
reasons.  
 
The bill that created the law on the frequency of evaluations took effect on August 14, 2014. 
The bill is not retroactive in application. Courts generally disfavor retroactive application of a 
bill, particularly without an explicit expression of retroactive application in the bill itself. Direct 
Action for Rights and Equality v. Gannon, 819 A.2d 651, 658 (R.I. 2003). Given that there is no 
such intent expressed in the bill, the new law can be applied only prospectively, that is, going 
forward from the date of August 14. 
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If a teacher earned a rating of “effective” or “highly effective” in the previous school year (2013-
14), that year becomes the baseline year that triggers the protections of the statute. The plain  
meaning of the language should be clear to anyone: “not more than two (or three) years” 
explicitly refers to the two or three years “thereafter,” that is, after the teacher earned the  
effective or highly effective rating. We cannot count the baseline year as part of two-year or 
three-year restriction, which can occur only after the teacher earned the effective or highly  
effective rating.  Clearly, the two years “thereafter” for effective teachers are the current (2014-
15) and the next (2015-16) school years. Just as clearly, the teacher can be formally evaluated 
in only one of those two years – but there is nothing in the statute that prevents the evaluation 
of an “effective” teacher in 2014-15.  
 
Similarly, the three years “thereafter” for highly effective teachers are the current (2014-15) 
and the next two (2015-16 and 2016-17) school years. Just as clearly, the tenured teacher who 
earned a rating of highly effective can be formally evaluated in only one of those three years. 
There is nothing in the statute, however, that prevents the evaluation of a “highly effective” 
teacher in 2014-15. In short, nothing in the law in any way prohibits evaluation in consecutive 
years.  

 
Goals and objectives  
I have also received a request for an advisory opinion regarding the implementation of 
Professional Growth Goals (PGGs) and Student Learning Objectives (SLOs), specifically, 
whether schools and districts may elicit PGGs and SLOs from tenured teachers “during the 
intervals between evaluations” or only during the evaluation periods.  We see no connection 
between evaluating the effectiveness of teachers and requiring teachers to offer professional 
goals for themselves and learning objectives for their students.  Although there may be some 
overlap between the establishment of goals and objectives and the evaluation process, each 
has separate and valuable purposes and we should not conflate the two processes. Rather, 
we should distinguish between the summative evaluations that occur within an approved 
educator-evaluation system and the ongoing supervision of staff for instructional improvement 
that our Basic Education Program requires in all LEAs. Basic Education Program Regulations, 
§ G-13-1.2).  
 
Ongoing supervision may include practices such as observations, conferencing, examining 
student performance, and other forms of providing feedback that result in the improvement of 
teaching and learning. Schools and districts may use information from ongoing supervision for 
locally determined purposes, but this information does not result in a summative-evaluation 
score and need not be part of the evaluation process in order to take place.  
 
Summary 
The new law on the frequency of teacher evaluations, RIGL § 16-12-11, does not reference 
SLOs or PGGs nor does it prevent evaluations in the current (2014-15) school year for tenured 
teachers who last year earned the rating of highly effective and effective. The two-year and 
three-year periods during which tenured teachers earning the ratings of effective and highly  
 

http://www.ride.ri.gov/


 

Telephone (401)222-4600     Fax (401)222-6178     TTY (800)745-5555     Voice (800)745-6575     Website: www.ride.ri.gov 
The Board of Education does not discriminate on the basis of age, sex, sexual orientation, gender identity/expression, race, color, religion, national origin, 

or disability. 

 

September 26, 2014 
Interpretation of RIGL §16-12-11 
Page 4 
 
effective, respectively, are to be evaluated only once (unless other provisions in the law trigger 
additional evaluations) begin in the current school year (2014-15).  
 
I stand by these legal opinions and by the guidance we disseminated on August 1, which I am 
attaching for your convenience. This letter constitutes my formal legal advisory opinion, issued  
pursuant to my statutory authority. The contents of this letter are for advisory purposes only, 
and I have based this letter on the facts presented in your request for a legal advisory opinion.   
As such, this advisory opinion would be subject to review in a formal hearing should an 
interested party request any such hearing. 
 
Very truly yours, 

 
 
Deborah A. Gist 
Commissioner of Education 
 

DAG/crb 
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